Pallkragar – ett måste i trädgården!

Fördelar med att odla i pallkragar

Ogräsfritt och skyddat


I en pallkrage är din odling mycket mer skyddad än i en vanlig rabatt.

Lägg en markduk/presenning/fiberduk i botten så slipper du gräs och ogräs. Väggarna skyddar mot vind.

Snabbare tillväxt

I en krage värms jorden upp snabbare och blir varmare och bättre dränerad än i en vanlig rabatt, vilket ger ett snabbare resultat.

Smidigt och enkelt

Du slipper det tunga grävandet som krävs vid vanlig odling. Du behöver inte rensa bort besvärligt rot-ogräs innan du odlar. Kragarna går dessutom snabbt och enkelt att fälla upp och sätta på plats.

Tar mindre plats

Plantorna går att sätta närmare varandra än i ett vanligt trädgårdsland eftersom jorden är så näringsrik.

Ställ var som helst

Köksträdgården kan placeras nästan på vilket underlag som helst, till och med på ett berg, eftersom själva jordbädden byggs på höjden.

Lång hållbarhet

Behandlar du dina kragar väl så är det en billig investering som håller i många år. De går dessutom enkelt att flytta och måla om när du vill variera utseendet på dem.

Miljövänligt

Kragarna är tillverkade i Sverige av svenskt, värmebehandlat virke. Detta innebär att träet hettats upp för att eliminera alla skadeinsekter. Inga kemikalier används! Inga långa transporter som medför luftföroreningar. De tar dessutom mycket liten plats vid transport då de är hopfällbara. Att kragarna är återanvändningsbara gynnar också miljön.

 

Håller djur borta

Enkelt att hålla t ex fåglar bort från jordgubbarna genom att stapla flera kragar på varandra och sedan spänna fast ett nät över. Ett band med sandpapper (våtslippapper som tål regn) runt pallkragen håller sniglar borta då de inte gärna river sönder sin tunna hud genom att ta sig över det.

Snyggt och prydligt

Du kan själv måla kragarna i en passande färg som t.ex. matchar huset eller trädgårdsmöblerna.

Bekväm arbetshöjd

Du bestämmer själv hur hög din odling ska vara. Du kan t ex välja att ha en upphöjd pallkragsbädd som kan ställas direkt på gräsmattan eller i rabatten.

Modulerbart / Flexibelt

Kragar kan man bygga ihop som man själv vill. Du kan t ex ha en trekantig, kvadratisk, sexkantig eller annan valfri formation.
Höjden bestämmer du också själv genom att sätta valfritt antal kragar på varandra.
Du kan dessutom enkelt flytta kragarna nästa år om du vill byta plats på din odling.

Ej skrymmande vid förvaring

Kragarna går enkelt att vika ihop så de tar liten plats ifall man t ex vill ställa undan dem för vintern.

Familjeaktivitet

Varför inte låta dina barn vara med och måla kragarna och sedan odla i dem – både roligt och lärorikt!

Tillbaka upp ↑

Hur man odlar i trädgårdskragar

Läs gärna våra tips och råd kring odling i pallkragar.

Odlingstips


Tillbaka upp ↑

Flera användningsområden

  • Odling -- Måla kragarna om så önskas. Sätt ihop kragar till önskad höjd och formation. Fyll på med jord och börja odla.
  • Kompost -- Stapla fler kragar på varandra och använd som kompost. Vill du täcka över så finns lock i passande mått.
  • Förvaring -- Sätt valfritt antal kragar på en pall så det blir en box att förvara prylar i. Du bestämmer lätt själv storlek. Lock och mellanlägg finns i passande mått.
  • Växthus -- Sätt en glasskiva över pallkragen du odlat i för att skapa ett drivhus.
  • Vedlådor -- Med hjälp av en pall och kragar bygger du en enkelt en låda att förvara ved i. Allt eftersom du plockar ur ved så tar du bort kragar, så du aldrig behöver sträcka dig långt ner efter veden.

Tillbaka upp ↑

Fakta om pallkragar

Standardstorleken är 120x80x19,5 cm vilket passar att sätta på en EUR-pall. De går dock även att få i halvpallsformat 80x60x19,5 cm eller specialtillverkade i helt valfri storlek.

Viker man ihop en standardkrage blir den ca 191 cm lång, 23 cm bred och knappt 5 cm tjock. Den går antingen att ställa på högkant i t ex garaget för vinterförvaring eller om du har flera, stapla dem liggandes på varandra. Vill man att de ska ta ännu mindre plats så kan man slå ut sprintarna i hörnbeslagen så kragen blir i fyra delar.

Alla våra kragar är gjorda av gran eller furu och endast svenskt virke används. Samtliga kragar är ISPM 15-stämplade, vilket innebär att virket är värmebehandlat för att ta död på eventuella skadeinsekter. Inga kemikalier används!

Kragarna har en slät obehandlad yta som är perfekt att måla på. Hållbarheten är flera år.

Tillbaka upp ↑